Vad är då egentligen self-care? 

Man skulle kunna säga att det är en eller flera aktiviteter för att vidta åtgärder för att bevara eller förbättra sin egen hälsa. Du tar dig tiden att göra något som du njuter av som ger näring åt dig mentalt, psykiskt och fysiskt.

Self-care eller egenvård är avgörande för att upprätta en bra balans i våra liv, att upprätthålla ett hälsosamt sinne, kropp och själ, att upprätthålla positiva relationer både med sig själv och andra.

Vad gör du varje dag som endast är för din egen skull?

Jag vet hur det är att vara en stressad mamma som knappt hinner gå på toa i lugn och ro. Länge kände jag att jag inte alls hade tid med mig själv, efter att jag fick mina barn så tog jag knappt någon tid alls till de saker jag själv tyckte var roligt eller verkligen behövde. Det fanns ju andra som behövde mig mer!

Men sen så insåg jag att för att bli en bra mamma och förebild så måste jag prioritera mig själv mer. Det är bra för mina barn att se att jag har drömmar och att jag vill prioritera mig själv för att jag tycker att jag är viktig.

Self-care för mammor är inte någon mytologisk idé som består av de perfekta mammorna som du ser på Instagram (du kan följa mig, jag är definitivt inte en perfekt mamma!).

Börja redan idag. Skriv en lista på saker som du gillade att göra innan du fick barn. Skriv bara ner saker som verkligen ger dig energi, inga tråkiga rutiner som du gör för någon annan. Men det är klart vissa rutiner som är bra för dig kräver lite mer energi just i stunden, men ger dig energi i längden. 

Sätt upp listan på kylen och gör något från den varje dag!