Har du kanske bestämt dig att nu är det dags? Nu skall det till en förändring? Men var börjar man egentligen? Ett tips är att sätta sig ner och rannsaka sig själv lite. Gå igenom ditt liv och känn efter vad som är bra och vad som kanske kan förbättras.

Här kan det vara bra att fylla i ett livshjul. Livshjulet innehåller de delar som påverkar våra liv. Ekonomi, arbete, fysisk omgivning, kärlek, fritid/nöjen, relationer både kärleks, familj och vänrelationer, egen utveckling, andlighet, egenvård och hälsa.

Genom att kartlägga hur dessa olika områden ser ut i ditt liv får du en bra insikt i om vad som kan behöva förändras. Börja med att välja ut 8 st områden som du vill ha med i just ditt livshjul.
Du skall nu fylla i varje tårtbit hur pass nöjd du är inom varje område. Här kan du se om alla delarna får fokus och utrymme, eller om det är några delar som får ge vika för de andra. Om det är någon bit som knappt får något utrymme kan det vara en tydlig signal att du måste börja jobba med just den biten. 

För att livet skall vara i balans måste hjulet vara i balans.  

När du fyllt i ditt livshjul och bestämt vilket område du skall börja att jobba med, kan det vara en bra att bryta ner området lite. Tex om du genom ditt livshjul insett att vänner/socialt liv får för lite fokus, kan du fundera på hur du vill ha det. Vill du tex träffa vänner oftare, gå en kurs, gå ut och dansa, åka på en resa? Börja sedan spåna på idéer hur du kan få till det målet. Kan du tex skaffa barnvakt oftare så att du kan träffa vänner, eller låta partnern lägga barnen oftare så att du kan gå en kurs i keramik. HUR skall du gå tillväga för att bygga upp den tårtbotten så att du får ett fungerande hjul?

När du känner dig nöjd med den tårtbiten kan du gå över och se hur hjulet ser ut nu. Är det bättre balans mellan bitarna eller behöver du arbeta lite mer med någon annan bit?

Du hittar hjulet här!

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på twitter
Dela på linkedin