Stress är något som en småbarnsförälder lever med varje dag. Jag tror att det är nästintill omöjligt att eliminera den stressen. Men man kan lära sig att hantera den bättre och förebygga den. 

Idag tänker jag att vi börjar lite med hur man förebygger eller minskar på stressen.
Jag tycker att det är en bra början att sätta sig ner och tänka igenom de situationer man själv tycker är stressiga och som blir jobbiga. Är det på morgonen när barnen skall ta på sig, är det när man hämtar på skolan/förskolan eller är det när man skall försöka laga mat med ett barn hängande runt benen?

Skriv ner de situationer du tycker är stressigast. Sen kan du fundera på hur du/familjen kan göra för att göra dessa situationer smidigare. Själv tycker jag att val av kläder och allt tjat om att kläderna skall på innan förskolan var väldigt stressande. Så nu får barnen välja kläder på kvällen för att minska tjatet, och så tar jag fram kläderna i god tid innan vi går hemifrån så att jag slipper tjata på dem för att få på sig kläderna. Detta fungerar självklart inte alla dagar, men det har gjort mornarna mindre stressiga för min del.
Vi har även gjort så att min man lagar frukost och jag har hand om kläder och tandborstning. Så blir det inget tjat mellan oss vem som skall göra vad.

En annan sak jag har börjat med är att jag skriver journal varje morgon. Så efter att jag gjort mitt morgonkaffe går jag och sätter mig i lugn och ro och skriver medan mannen och barnen äter frukost. Detta tar mig max 10 min men ger mig mer harmoni, lugn och självinsikt.

Så sätt dig nu ner med en kaffe och ett anteckningsblock och gå igenom din stressorer och försök tänka ut några strategier på vad som kan förändras för att minimera stressen i dessa situationer.

Hör gärna av dig till mig om vilka situationer som du tycker är stressiga. Eller varför inte gå med in min Facebookgrupp för mammor som vill få in mer hälsosamma vanor. Du hittar gruppen här!

 

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på twitter
Dela på linkedin

Är du intresserad av en GRATIS Self-Care Guide?!

Fyll i namn och epostadress så skickas guiden direkt till din mail!

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.