aleppo-soap-2472691_1280

Aleppotvål och surskölj – en liten guide hur du kan tvätta håret på ett naturligt sätt.

Har du någonsin funderat på att byta ut din vanliga hårvårdsrutin mot en mer naturlig rutin, men har kanske inte vågat? Eller så har du testat någon så kallad Noo-Poo metod men utan framgång.

Idag tänkte jag skriva lite om hur jag efter många försök lyckats gå över till en naturlig hårvårdsrutin och kan kanske uppmuntra dig att våga testa något nytt.

Jag har testat många olika noo-poo metoder. Men har inte riktigt fallit för någon. Så under många år har jag använt mig av olika ekologiska schampo, för att försöka hålla det så naturligt och giftfritt som jag kunde. Men sen kom Corona och jag fick plötsligt mycket mer tid hemma, och kunde då gå med smutsigt hår längre. Detta gjorde att jag kunde ge noo-poo en ny chans. Den här gången blev det Aleppotvål och surskölj med Äppelcidervinäger. Sagt och gjort, nu har det gått ca 9 månader med hårtvätt 1 gång i veckan med Aleppotvål och surskölj. Och jag kan säga att jag älskar det! Inte bara för att jag har hittat en naturlig och billig metod som fungerar för mitt hår, men det här med att bara tvätta håret 1 gång i veckan! Frihet! Jag gillar nämligen inte alls att tvätta håret och behöva hålla på att fixa med det. Så detta passar mig perfekt!

naturlig hårvård

Hur ser då min hårvårdsrutin ut?

Jag tvättar alltså håret med aleppotvål 1 gång i veckan, vanligtvis söndagar. Jag tvättar igenom håret noga två gånger med tvålen. Sen avslutar jag med en surskölj med äppelcidervinäger. Jag använder ca ½ dl äppelcidervinäger i 5 dl kallt vatten. I början lät jag sursköljen sitta kvar, men min man och dotter klagade så på doften så nu sköljer jag ur den. Jag sköljer håret med kallt vatten för att skydda det lite extra. Efter att jag sköljt ur håret torkar jag det försiktigt med en Hamam handduk. Jag använder inte en vanlig frottéhandduk då det sliter på det fuktiga håret. Jag ser också till att bara krama ur håret och inte gnida på det för mycket. Oftast väljer jag att föna hårbotten lite då mitt hår tar väldigt lång tid på sig att torka annars, längderna låter jag lufttorka.

 

Jag borstar håret med en svinbortborste varje dag, och om håret ser fett ut i slutet av veckan använder jag lite egengjort torrschampo av kakao och arrowroot.

naturlig hårvård

Vad är då en Aleppotvål?

Aleppotvål är en fasttvål gjord av olivolja och lagerbärsolja. Tvålen kan ha mellan 4–40% lagerbärsolja. Ju högre procentsats en tvål har ju mer lagerbärsolja är det i tvålen, högre andel lagerbärolja ger också en mer exklusiv och vårdande tvål.
Det kan behövas lite testande för att se vilken andel som fungerar bästa för olika hår. Men man kan säga att ju torrare, mer skadad eller känslig hårbotten du har ju högre andel lagerbärsolja bör tvålen innehålla. Man kan använda behöva en högre procent vintertid då huden och håret överlag är torrare. Men om du köpt på dig en tvål som inte fungerar för ditt hår så har du inte köpt en tvål i onödan. Tvålarna går även utmärkt att använda till kroppen, ansiktet eller rakning.

 

Här hittar du en riktigt bra guide hur du kan tvätta håret med Aleppotvål.

naturlig hårvård

Jag var lite orolig i början för doften, det är inte bara sursköljen som inte doftar ros direkt, Aleppotvålen har även den en lite speciell doft. Men efter dessa månader märker jag inte ens av det längre. Sen finns det andra varianter av sursköj man kan använda tex med hibiskusblommor. Men jag kör den enkla och billiga varianten med Kung Markattas äppelcidervinäger från Ica. 🙂

Mitt hår har blivit så mycket bättre sen jag började med noo-poo. Håret har blivit tjockare och mitt vanligtvis superraka hår har börjat få lite vågor. Idag känns tanken på att använda vanligt schampo väldigt långt borta. 

Så vad säger du nu? Vågar du testa noo-poo och surskölj? 

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på twitter
Dela på linkedin

Är du intresserad av en GRATIS Self-Care Guide?!

Fyll i namn och epostadress så skickas guiden direkt till din mail!